Menestystarinoita

Tässä otteita Hitsaustekniikka-lehteen tekemistäni artikkeleista  hitsausalan koulutusohjelmien kansainvälisien hyväksymisien menestystarinoista. Olen tehnyt näistä kaikista koulutusohjelmista myös monimuotopetuksen mallit eLearning, jotka ovat parhaillaan hyväksymisprosesseissa.

Hitsaustekniikka-lehti 7/2007

Hitsatun rakenteen suunnittelijan koulutusohjelma hyväksyttiin kansainväliseksi IlW:n ohjelmaksi

Vuodesta 2003 käynnissä ollut projekti Hitsatun rakenteen suunnittelijoille räätälöidystä koulutusohjelmasta on saatu valmiiksi. Koulutusohjelman ra kentaminen, pilottikurssi Lappeenrannassa ja kansainvälisen hyväksynnän. anominen aloitettiin ESR-rahoituksella vuosina 2003—2005. Vuoden 2005 keväällä käynnistettiin Kokkolassa Länsi-Suomen lääninhallituksen tukemana toinen kurssi ja samalla saatiin kansainvälinen hyväksymisprosessi päätökseen

Uusi kansainvälinen hitsatun rakenteen suunnittelijan koulutusohjelma hyväksyttiin ja julkaistiin 15.1.2007 Pariisissa hitsaustekniikan kansainvälisen kattojärjestön International Institute of Welding’n (IIW) kokouksessa. IIW:hen kuuluu 40 jäsenmaata. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomi on ollut vetovastuussa tekemässä uutta koulutusohjelmaa ja saanut sille kansainvälisen hyväksynnän. Projektin onnistumisen mahdollistivat kansainvälisen työryhmän puheenjohtajana toiminut Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) teräsrakenteiden professori Gary Marquis, ESR-projektin ohjausryhmän puheenjohtajan ja Suomen delegaattina IIW:n kokouksissa toimiva Suomen hitsausteknillisen yhdistyksen (SHY) toiminnanjohtaja Esa Tikka, ESR projektin projektipäällikkönä toiminut LTY: n erikoissuunnittelija Reijo Pettinen.

Koulutusohjelma on ainutlaatuinen, koska se on ensimmäinen hitsatun rakenteen suunnittelijoille räätälöity täydennyskoulutus. Vastaavia koulutuksia on olemassa hitsaustuotannon koordinaattoreille (IWE, IWT, IWS). Kansainvälinen nimi on International Welded Structures Designer guideline, IWSD, ja siinä on kaksi tasoa: asiantuntija tasona on Comprehensive (C) ja kevyempänä Basic (B).

Hitsaustekniikka-lehti 1/2013

Uusi hitsauksen mekanisoinnin, orbitaali- ja robottihitsauksen täydennyskoulutusohjelma sai hyväksynnän IIW:ssä

Uusi hitsauksen mekanisoinnin, orbitaali- ja robottihitsauksen täydennyskoulutusohjelma sai hyväksynnän hitsausalan kansainvälisen kattojärjestön International Institute of Weldingin (IIW) IAB Group A:n kokouksessa Pariisissa 15.1.2013. Koulutusohjelman nimi on International Mechanized, Orbital and Robot Welding Personnel guideline, lyhyesti IMORWP. Koulutusohjelma sisältää em. kolme suuntautumisvaihtoehtoa ja se on suunnattu kahdelle tasolle. Asiantuntija tasona on Comprehensive (C) ja ns. operaattoritasona Basic (B).

Koulutusohjelman perustana on Suomessa jo viisi kertaa toteutettu robottihitsauksen asiantuntijakoulutus, mutta nyt koulutuksesta saa nyt myös IIW:n myöntämän diplomin. Koulutusohjelmasta voi suorittaa kaikki moduulit, jolloin se kokonaisuutena sisältää myös mekanisoidun ja orbitaalihitsauksen. Toinen vaihtoehto on valita itselle ja yritykselle tärkeimmiksi katsomiaan moduuleja.

Koulutusohjelman uudistusprojekti käynnistettiin Suomen ehdotuksesta vuonna 2007 IIW:n alaisessa työryhmässä, jonka puheenjohtajaksi nimettiin Esa Tikka SHY:stä ja expertiksi Reijo Pettinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta (LUT). Projektin onnistumisen mahdollisti Kaakkois-Suomen ELY keskuksen myöntämä rahoitustuki ESR-projektille ”Uudet hitsausalan kansainväliset asiantuntijakoulutukset”. Projektin ansiosta allekirjoittanut on voinut osallistua EWF:n ja IIW:n kokouksiin ja palavereihin koulutusohjelmien kehitystyössä.

Hitsaustekniikka-lehti 3/2012

Uusi lasertyöstön koulutusohjelma sai hyväksynnän EWF:ssä

Lappeenrannan teknillisen yliopiston, LUT, uusi lasertyöstön koulutusohjelma on saanut eurooppalaisen hyväksynnän European Welding Federation’ssa (EWF) . Koulutusohjelma sai nimekseen European Laser Processing Personnel Guideline, lyhyesti ELP. Ohjelma sisältää kolme lasertyöstön prosessia eli laserleikkauksen, laserhitsauksen/hybridihitsauksen sekä laserpintakäsittelyt kahdelle tasolle Comprehensive, asiantuntija ja Basic, operaattori.

Koulutusohjelman perusta on Suomessa jo seitsemän kertaa toteutettu laserasiantuntijan koulutus, mutta nyt koulutuksesta saa myös diplomin. Ohjelmasta voi suorittaa kaikki moduulit, jolloin se vastaa suunnilleen aiempaa koulutusta. Toinen vaihtoehto on valita itselle ja yritykselle tärkeitä moduuleja.

Koulutusohjelman uudistusprojekti käynnistettiin Suomen ehdotuksesta vuonna 2006 EWF:n alaisessa työryhmässä, jonka vetovastuussa oli LUT.  Suomesta työryhmässä olivat mukana tutkijaprofessori Veli Kujanpää, joka toimi puheenjohtajana, allekirjoittanut työrukkasena ja Esa Tikka SHY:n edustajana. Projektin onnistumisen mahdollisti Kaakkois-Suomen ELY keskuksen myöntämä rahoitustuki ESR-projektille ”Uudet hitsausalan kansainväliset asiantuntijakoulutukset”. Projektin ansiosta allekirjoittanut on voinut osallistua EWF:n ja IIW:n kokouksiin ja palavereihin koulutusohjelman kehitystyössä.

Koulutus on suunniteltu mahdollisemman joustavaksi sekä eri maiden kansallisia tarpeita, eri koulutusorganisaatioiden oman alueen teollisuuden tarpeita ja lopulta yksittäisen osallistujan omia osaamistarpeita ajatellen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei jonkun Euroopan maan tarvitse anoa EWF:ltä koko ELP-koulutusohjelman toteutusoikeuksia, vaan ko. maan Authorized National Body, ANB, (joka Suomessa on SHY) voi suuntautua ja anoa vain sille maalle kiinnostavia ja soveltuvia prosesseja ja tasoja. Maa voi anoa esimerkiksi vain laserleikkauksen Basic -tason oikeuksia, jos maassa ei ole tarvetta muulle kuin laserleikkauksen operaattoritason koulutukselle. Kun tätä samaa joustavuutta viedään hyväksyttyjen koulutusorganisaatioiden tasolle, (Authorized Training Body, ATB) tarkoittaa tämä sitä, että ATB:n tarvitsee anoa koulutuksen järjestämisoikeuksia vain niille prosesseille ja tasoille, jolla sen talousalueella ja teollisuudessa löytyy kysyntää ja koulutukseen osallistujia.